Allergiatesti/Atopiatesti

Tutkimusten mukaan 10-20 % koirista on atoopikkoja eli reagoivat ilman välityksellä saataville allergeeneille. Atopia puhkeaa tavallisimmin 0,5-3 vuoden iässä, osalla roduista sairaus on yleisempi. Atopia oireilee tavallisesti kutinana ilman, että iholla näkyy syytä kutinalle. Lisäksi esiintyy korva- ja ihotulehduksia. Tavallisimpia oireilevia alueita ovat korvat, tassut, taivealueet ja suupielet. Osalla atooppisista koirista on myös silmien sidekalvo- tai hengitystieoireita. Kissoilla hengitystieoireet ovat usein vallitsevia.

Atopiaan ei ole parantavaa hoitoa, vaan hoito on joko oireenmukaista lääkityshoitoa, immunoterapiaa eli siedätyshoitoa tai näiden yhdistelmää. Siedätyshoidolla pyritään muokkaamaan elimistön reaktiota allergeenille sellaiseksi, ettei reaktio aiheuttaisi enää haittaa.

Atopia on kliininen diagnoosi, eli se perustuu oireisiin ja löydöksiin. Atopiatestillä kartoitetaan siedätyshoitoa varten, mille allergeeneille elimistö reagoi. Eläinystäväsi Lääkärissä Juliska Haapanen-Kallio ja Johanna Reilin tekevät atopiatestejä ihotestinä (intradermal skin testing).