Tuki- ja liikuntaelinsairaudet, ontumatutkimus

Erilaiset tuki- ja liikuntaelimistöstä johtuvat oireet ovat tavallisimpia nuorilla, kasvuikäisillä koirilla sekä ikääntyvillä koirilla. Aktiiviset koiraharrastuslajit tuovat tuki- ja liikuntaelinvaivoja esille ja haavereita tietenkin sattuu myös kotikoirille missä iässä tahansa.

Kissojen lihas- ja luustosairaudet

Kissoillakin esiintyy lihas- ja luustosairauksia. Oireet ilmenevät tavallisimmin vanhemmilla kissoilla. Kissoilla oireita on kuitenkin usein hankala havaita. Esimerkiksi nivelrikkoinenkin kissa voi liikkua melko notkeasti, mutta liikkuminen vähenee. Usein, kun hoitoon aloitetaan esimerkiksi kipulääke, huomataan, kuinka kissa hieman piristyy ja kiipeilee taas korkeammalle.

Koiranpentujen ontumat

Nuoren kasvuikäisen koiranpennun ontuma on aina selvitettävä viipymättä. Monilla roduilla on taipumusta erilaisiin luuston ja nivelten kehityshäiriöihin. Hyvin suuri osa alkavista vaivoista on kuitenkin hoidettavissa lääkityksellä sekä liikuntaa ja ruokavaliota muuttamalla. Joissakin tilanteissa leikkaushoitokin voi olla tarpeen. Mitä nopeammin alkavaan kasvuongelmaan reagoidaan, sitä todennäköisemmin leikkaushoidolta vältytään.

Eläinlääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua heti, jos ontumaoireita, liikkumishaluttomuutta, ylösnousun vaikeutumista tai liikkeellelähtöjäykkyyttä havaitaan kasvuikäisellä koiralla. Ruokavalion muutokset, lisäravinteet ym. voivat olla hyödyksi. Ensin pitää kuitenkin selvittää, mistä ongelma johtuu ja miten siihen voidaan vaikuttaa.

Aikuisen koiran tuki- ja liikuntaelinvaivat

Aikuisen koiran tuki- ja liikuntaelinvaivoissa yleisin oire on ontuma tai selkäaristus. Erityisesti äkillisesti alkaneet takajalan voimakkaat ontumat kannattaa aina tutkia viikon kuluessa, vaikka vaiva voi aluksi näyttää helpottavan itsekseen. Ikääntyvällä koiralla liikkeellelähtöjäykkyys levon jälkeen liittyy usein nivelrikkovaivoihin.

Liikkumisen välttäminen, haluttomuus hypätä esim. autoon, ylösnousun vaikeutuminen, selvä yhden jalan ontuma tai toistuva tai jatkuva liikkeiden ”epäpuhtaus” ovat hyvä syy tutkia, mistä on kysymys. Ravaamisen välttäminen, selän asennon muutokset, lihasten epäsymmetria ja lihasten kiputilat ovat usein myös sellaisia oireita, jotka omistaja tai harrastuskoiran hieroja/fysioterapeutti havaitsee. Lihaskipu on hyvin usein seuraus muusta ongelmasta luustossa, nivelissä tai selkärangassa. Toistuvan lihasoireilunkin syy kannattaa siten selvittää.

Ontumatutkimuksella paikallistetaan ongelmakohta

Ontumatutkimuksella paikallistetaan kipeä alue tai toimintahäiriö, sen jälkeen tutkimusta täydennetään tarvittaessa röntgentutkimuksella. Usein ontumatutkimukseen yhdistetään eläimen juoksuttaminen. Röntgentutkimus on usein tarpeen etenkin nuorten koirien kasvuongelmien yhteydessä. Lihasvammojen yhteydessä röntgenkuvaukselle ei välttämättä ole tarvetta. Tarvittaessa tehdään hermostollinen tutkimus, otetaan verinäytteitä (esimerkiksi borrelia-vasta-aineiden tai reumafaktorin määrittämiseksi) tai nivelnestenäytteitä tai selkäydinnestenäyte.

Voit varata ajan ontumatutkimukseen täältä!