Laboratoriotutkimukset

Vastaanotollamme on käytettävissä hyvin varusteltu laboratorio. Omassa laboratoriossamme tutkimme veri-, virtsa- ja ulostenäytteitä sekä mm. iho-, korva- ja ohutneulanäytteitä. Kissojen ulostenäytteet tutkitaan ulkopuolisessa laboratoriossa.

Verinäytteistä saadaan tarvittaessa nopeasti tärkeää lisätietoa jo vastaanottokäynnin aikana. Vastaanotolla omalla laitteistollamme voidaan määrittää mm. maksa- ja munuaisarvot, verensokeri, elektrolyytit, koirien CRP, tulehdussolujen määrä ja erittelylaskenta sekä punasoluarvot. Hormonimääritykset, lääkeainepitoisuudet ja muut vastaavat teetämme ulkoisessa laboratoriossa. Tällöin vastauksen saamiseen kuluu muutamasta päivästä pariin viikkoon.

Tutkimme verinäytteet nopeasti modernissa laboratoriossamme.

Virtsanäytetutkimuksella saadaan tietoa paitsi virtsateiden terveydestä, myös elimistön muusta tilasta. Virtsanäytetutkimus onkin usein ensimmäisiä tutkimuksia sairautta epäiltäessä. Virtsanäytteiden pikatestit valmistuvat nopeasti.

Virtsanäytteen voi tuoda vastaanotolle aukioloaikana ilman ajanvarausta. Virtsanäytteen tutkiminen on tarpeen, mikäli pentu ei ala oppia sisäsiistiksi, virtsaamiskäytös muuttuu (esim. sisäsiisti koira alkaa pissata sisälle), virtsaamistiheys lisääntyy tai eläimen juominen ja pissaaminen määrällisesti lisääntyvät. Tarvittaessa virtsanäytteen perusteella varataan aika vastaanotolle jatkotutkimuksiin esimerkiksi virtsakivivaivojen tai diabeteksen varalta. Erityisesti kissan virtsaamisongelmat on selvitettävä pikimmiten!

Ulostenäytteitä tutkitaan madotustarpeen arvioimiseksi ja esimerkiksi ripulin pitkittyessä.

Iho- ja korvatulehduksien hoidossa lemmikeillä käytetään määrällisesti eniten antibiootteja. Bakteeriviljely ja herkkyysmääritys ovat siten tärkeitä paitsi oikean lääkityksen löytämiseksi myös antibiooteille resistenttien bakteerikantojen synnyn ennaltaehkäisemiseksi. Antibioottiresistenssin hillitsemisessä on erityisen tärkeää myös hoitaa perussairaus (esim. atopia) mahdollisimman oireettomaksi, jolloin antibioottien tarvetta on harvoin. Samoin huolellisella hygienialla ja paikallishoidoilla saadaan vähennettyä antibioottien käyttöä.

Mikäli sinulle herää kysymyksiä vastaanotollamme tehtävistä laboratoriotutkimuksista, otathan rohkeasti yhteyttä henkilökuntaamme!

Näytteenotto-ohjeet

Verinäytteenotto

Suurin osa verinäytteistä otetaan paastonäytteinä, jolloin eläimen tulee olla ruuatta 10-12 tuntia ennen näytteenottoa. Tälläisiä ovat esimerkiksi kilpirauhasarvot, kortisolipitoisuudet, maksa-arvot. Mikäli eläimellä on jokin seurantaa vaativa lääkitys, on edellisellä lääkitysajankohdalla myös merkitystä. Kontrolliverinäytteistä kannattaa varmistaa hoitavalta eläinlääkäriltä tai hoitajalta, mihin aikaan mahdollinen edellinen lääke otetaan, onko verinäytettä edeltävä paasto pituudeltaan normaali 10-12 tuntia ja onko näytteenoton vuorokauden ajalla merkitystä.

Virtsanäyte

Virtsanäyte tulee kerätä puhtaaseen purkkiin, mieluiten aamupissasta. Edellisestä pissaamiskerrasta tulee olla vähintään 6 tuntia. Mikäli tiheä pissailu on oireena, ei tämä aina ole mahdollista: siinä tapauksessa otetaan lyhyemmän aikaa virtsarakossa ollut näyte ja mainitaan asiasta virtsanäytettä tuodessa.

Puhdista lemmikin vulvan/peniksen alue ennen näytteenottoa haalealla vedellä (ei hankausta tai pesuaineita), kuivaus vessapaperilla painelemalla. Puhtain näyte saadaan keskisuihkusta (ensimmäisten tippojen annetaan mennä ohi). Keskisuihkunäyte ei aina onnistu, jolloin asiasta on hyvä mainita näytettä tuodessa. Näytemääränä ruokalusikallinen on riittävä: näytteen puhtautta ei kannata riskeerata yrittämällä ottaa näytettä lisää, jos ruokalusikallisen verran on saatu. Näyte säilyy jääkaapissa enintään neljä tuntia ennen tutkimusta.

Virtsanäytteen saa tuoda vastaanotolle klinikan aukioloaikana. Pikatestien tulokset saadaan useimmiten melko nopeasti. Bakteeriviljelyjen valmistumisessa menee 2-3 päivää.

Ulostenäyte

Ulostenäyte tulee ottaa tuoreesta ulosteesta siten, että maahan osuneet osat eivät päädy näytteeseen mukaan. Koska toiset loiset erittävät munia tai kystamuotoja ulosteeseen jaksottaisesti, kerätään ruuansulatuskanavan loisten varalta ulostenäyte kolmelta eri ulostuskerralta ja säilytetään jääkaappilämpötilassa tutkimukseen asti. Ulostenäytteitä tavallisimmin esiintyvien sisäloisten varalta otetaan vastaan arkisin maanantaista perjantaihin.

 Keuhkomatojen varalta tutkittava näyte täytyy tuoda vastaanotolle saman päivän aikana. Koko ulostemäärä kerätään esimerkiksi kakkapussiin ja säilytetään jääkaappilämpötilassa tutkimukseen asti. Näyte yhdeltä ulostamiskerralta riittää. Ulostenäytteitä keuhkomatojen varalta otetaan vastaan maanantaista torstaihin.

 Tarvittaessa ulosteesta tehdään testit parvoviruksen tai giardia-antigeenien varalta.

 Tutkimustuloksen saatte kolmen arkipäivän kuluessa ulostenäytteen tuomisesta vastaanotolle.