KOIRIEN Röntgentutkimukset

Eläinystäväsi Lääkärissä on käytössä digitaalinen röntgentutkimuslaitteisto. Röntgentutkimuksia tehdään taudin syyn ja vakavuuden kartoittamiseksi. Röntgenkuvaus on usein tarpeen sydän- ja keuhkosairauksien selvittelyssä, ruoansulatuskanavan tutkimuksissa sekä munuaisten ja virtsateiden sairauksissa. Erityinen rooli röntgentutkimuksilla on tuki- ja liikuntaelinsairauksien tutkimuksessa ja hoidon seurannassa.

Suurelle osalle koiraroduista tehdään nykyään luusto- ja nivelsairauksien vastustamiseen liittyviä terveystutkimuksia, joista suuri osa perustuu nivelten ja selkärangan röntgenkuvaukseen. Jalostukseen käytettäville koirille tutkimukset ovat usein pakollisia. Perinnöllisten sairauksien vastustamistyön onnistumisen kannalta on kuitenkin tärkeää, että mahdollisimman moni koira tutkitaan, vaikka niitä ei käytettäisikään jalostukseen. Tutkimuksista saatava tieto auttaa kasvattajia tekemään oikeita jalostusvalintoja koirien terveyden parantamiseksi.

Röntgentutkimusten merkitys korostuu etenkin harrastuskoirien kohdalla

Harrastuskoirien luustoterveys halutaan usein selvittää jo hyvissä ajoin ennen aktiivista koulutusta ja treenausta. Näitä ns. välikuvauksia tehdään yleensä noin 7 kk iässä. Tällöin tutkitaan selkäranka sekä kaikki suuret raajanivelet. Yleensä suunnitelmissa on jonkin fyysisesti kuormittavan lajin (esim. agilityn tai suojelulajien) harrastaminen.

Eläinlääkärimme Juha Kallio tekee myös lonkkanivelten PennHIP-kuvauksia. PennHIP-tutkimuksella saadaan mitattua lonkkanivelten löysyyttä. PennHIP-tulos on luotettavin arvio koiran taipumuksesta periyttää lonkkaniveldysplasiaa. Tuloksen perusteella voidaan myös arvioida koiran lonkkanivelten nivelrikon kehittymisen riskiä.  PennHip-kuvaus on 75%:n luotettava jo 4 kk:n iässä, mikä helpottaa esim. harrastussuunnitelmien tekoa. (Lisätietoa PennHip-kuvauksesta saat tästä: PennHip).