Suuhuolto

Suun terveys on tärkeä osa koiran ja kissan perusterveydenhuoltoa. Paras tapa hoitaa suuta ja ennaltaehkäistä hammaskiveä sekä ientulehdusta on hampaiden päivittäinen harjaus kotona. Kun hampaiden harjauksesta on taukoa, alkaa plakki kovettua hammaskiveksi, eikä enää lähde harjaamalla. Hampaita on harjattava vähintään viisi kertaa viikossa, jotta harjauksesta on hyötyä. Hampaiden ulkopintojen käsittely usein riittää. Kissoilla harjaukseen voi käyttää topsy-puikkoa, koirilla pehmeää vauvojen hammasharjaa. Harjaukseen suosittelemme entsymaattisesti vaikuttavaa hammastahnaa, esim. Virbac CET (HUOM! ihmisten hammastahnoja ei saa käyttää). Tahna myös maistuu hyvältä ja saattaa siten helpottaa harjausta. Usein, kun lemmikki totutetaan harjaukseen pikkuhiljaa, onnistuu suun hoitaminen kotona hyvin.

Suun tutkimusia tehdään vuosittaisissa terveystarkastuksissa

Vuosittaisen terveystarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös suun tilanne ja mahdollinen rauhoituksessa tehtävän suuhuollon tarve. Rauhoituksessa tehtävään suun tutkimukseen kuuluu aina ientaskumittaukset sekä tarvittaessa hampaiden ja niiden juurten röntgentutkimus. Pentujen terveystarkastuksilla seuraamme hampaiden vaihtumista ja purennan normaalia kehitystä. Joillakin pienikokoisilla roduilla kulmahampaiden vaihtuminen ei suju normaalisti, ja toisinaan maitohampaita täytyy poistaa pysyvien tieltä.

Suun vauriot

Joskus hampaita myös lohkeaa, halkeaa tai hammasta ympäröivä kudos vaurioituu. Hammaskiven asteittain lisääntyessä myös ikenet tulehtuvat, hampaan kiinnityskudos löystyy ja tulehdus kiipeää hampaiden juureen sekä juurta ympäröivään leukaluuhun. Erityisesti kissoilla esiintyy hammaskaulasyöpymää, jossa kiille syöpyy puhki läheltä ienrajaa. Rikkinäinen hammas aiheuttaa merkittävää kipua sekä syömisvaikeuksia, ja erityisesti ikääntyneen lemmikin yleiskunto saattaa sen vuoksi heiketä nopeastikin.

Kissojen ja koirien hammaskivi

Hoitamattomana runsas hammaskivi johtaa lähes poikkeuksetta ientaskujen syventymiseen ja sitä kautta hammasjuurten, suun pehmytkudosten sekä leukaluun tulehdukseen ja lopulta hampaiden menettämiseen. Parodontiitti on kivulias ja saattaa haitata syömistä. Suusta tulehdus leviää helposti myös muualle elimistöön. Erityinen riski suun alueen tulehdukset ovat sydän- ja munuaispotilaille, joiden suu onkin syytä pitää erityisen hyvässä kunnossa.

Mikäli havaitset lemmikilläsi hammaskiveä, ienten punoitusta tai verestämistä tai erityisen pahanhajuista hengitystä, on tilanne aina syytä arvioida vastaanotolla. Hereillä tehtävässä tarkastuksessa voimme arvioida hoitotarpeen ja sen, riittääkö suuhuolloksi hammaskivenpoisto vai onko suussa myös poistokuntoisia tai röntgenkuvausta vaativia hampaita. Näin voimme varata riittävän mittaisen ajan suun saamiseksi kuntoon. Tarkastuskäynnillä myös lemmikin yleiskunto tarkistetaan ja tarvittaessa kontrolloidaan tärkeimmät maksa- ja munuaisarvot rauhoitusta varten.