LOISHÄÄTÖ ULOSTETUTKIMUKSEN PERUSTEELLA

Sisäloisten häätöön ei nykyään suositella säännöllistä lääkitystä, vaan lääkitys suunnataan tarpeen mukaan niille koirille ja kissoille, joilla loisia todetaan. Poikkeuksena ovat pennut sekä tiineet narttukoirat ja narttukissat, jotka tarvitsevat kuitenkin loislääkityksen aina säännönmukaisesti.

Terveillä aikuisilla koirilla sisäloisia esiintyy Suomessa n. 5 %:lla koirista. Sisäkissoilla suolistoloisia on myös vähän, mutta ulkoilevilla ja saalistavilla usein runsaasti.

Tarpeettomia lääkityksiä vältetään, koska monet sisäloiset kehittyvät lääkkeille vastustuskykyiseksi samalla tavoin kuin resistentit bakteerit. Tarpeettomat lääkitykset kuormittavat myös ympäristöä. Lääkitys on kuitenkin tarpeellinen niille yksilöille, joilla loisia todetaan. Tällöin lääkitys kohdennetaan niihin loisiin, joita ulostenäytteestä löytyy.

Lääkitystarve arvioidaan ULOSTEnäytteestä

Lääkitystarve selvitetään ulostenäytteen perusteella. Ulostenäytteet on suositeltava tutkia kahdesti vuodessa, äitienpäivän ja itsenäisyyspäivän tienoilla. Terveillä aikuisilla koirilla  tutkimusväliä voidaan harventaa, jos useammalla tutkimuskerralla ei todeta sisäloisia.

Näytteenotto: Ulostenäyte kerätään kolmelta eri ulostuskerralta ja säilytetään jääkaapissa tutkimukseen saakka. Ulostetta tarvitaan noin ruokalusikallinen per ulostuskerta ja näytteeksi pyritään keräämään maahan koskematon osa ulosteesta. Näytteet voi kerätä esimerkiksi kakkapusseihin tai kertakäyttöiseen pakasterasiaan. Jos perheessä on useampia koiria tai kissoja, voi näytteet kerätä 3 lemmikiltä samaan tutkimukseen – kuitenkin vain saman lajin näytteet yhteen (vain kissan tai vain koiran ulosteita). Ulostenäyte toimitetaan tutkittavaksi vastaanotollemme maanantaista torstaihin klinikan aukioloaikoina ilman ajanvarausta.

Ulostenäytteen tutkimus vastaanotollamme maksaa 22 euroa, sisältäen ns. flotaatiotestin tavallisimpien sisäloisten varalta. Mikäli näytteessä todetaan loisia, saat vastaanotoltamme ohjeistuksen käytettävästä loishäätövalmisteesta sekä mahdollisista muista toimenpiteistä (esimerkiksi tarvittava kodin puhdistus). Lisätietoa saat henkilökunnaltamme.