Seniorikissa

Kissan elinkaari on erilainen kuin koiralla: geriatriseksi kissa lasketaan 10-12 vuoden iän saavutettuaan, mutta elämää voi tässä vaiheessa olla vielä hyvinkin puolet jäljellä. Vanhin kissapotilaamme on ollut 27-vuotias ja maailmalla on uutisoitu lähes 40 vuotta vanhoista kissoista. Tavallisimmin kissakaverimme elävät 16-22 vuotta.

Ikääntymisen myötä lisääntyvät monet ongelmat ja sairaudet. Nivelrikkoa on n. 90%:lla 12-vuotiaista kissoista. Erilaiset aineenvaihduntasairaudet, kuten kilpirauhasen liikatoiminta, sokeritauti ja hypokalemia (veren kaliumpitoisuus laskee) ovat tavallisia. Samoin elimistön rappeutumiseen liittyvät sairaudet kuten hampaiden ongelmat ja munuaisten vajaatoiminta ovat yleisiä. Aineenvaihdunta myös muuttuu, usein ruokahalu heikkenee ja proteiinien imeytyminen heikkenee.

Kissojen oireita on usein vaikea tulkita. Kissat ovat mestareita peittämään kipujaan ja ongelmiaan. Nivelrikkoisen kissan askeleet muuttuvat kuuluviksi, kilpirauhasen liikatoimintapotilas alkaa valvoskella ja liikkua yöt, mutta monissa sairauksissa edes tällaisia oireita ei ole havaittavissa, ennen kuin tilanne on jo todella paha. Suunnittelimme seniorikissalle kattavan terveystarkastuksen ongelmien saamiseksi kiinni siinä vaiheessa, kun asiaan puuttuminen on vielä helpompaa.

Seniorikissan terveystarkastus on tarkoitettu oireettomalle tai lieväoireiselle eläinystävälle. Ulkoisessa tutkimuksessa käydään koko kissa läpi, kuten muutenkin terveystarkastuksissa, kiinnittäen erityishuomion ikääntyvän kissan tavallisimpiin ongelmiin: hampaisiin, nivelrikon merkkeihin, kilpirauhasen kokoon, sydänääniin ja vatsaontelon palpaatiolöydöksiin (munuaisten koko). Verinäytteestä tutkitaan puna- ja valkosoluarvot, tärkeimmät maksa- ja munuaisarvot, veren sokeri, kalkki ja fosfori, natrium ja kalium sekä kilpirauhashormoni. Pissanäyte otetaan punktiona vatsanpeitteiden läpi ultraääniohjauksessa ja siitä tutkitaan stix, ominaispaino ja sedimentti, bakteeriviljely sekä proteiini:kreatiniini-suhde (upc).

Punasoluarvot ja tulehdussolut sekä verihiutaleet tutkitaan mahdollisten muutosten varalta. Ikääntyvällä kissalla näissä tavallisin muutos on punasoluarvojen lasku, anemia. Anemian syitä voi olla monia, mutta mikäli anemiaa ilmenee, on syyn selvittäminen tärkeää.

Munuaisten vajaatoiminta on yksi iäkkäiden kissojen tavallisimmista rappeumasairauksista. Munuaisarvojen lisäksi munuaisten vajaatoiminnassa tilanteen edetessä muuttuvat fosfori, mahdollisesti kalkki ja kalium, veren proteiinit ja pissan proteiini:kreatiniini-suhde. Pissan proteiini:kreatiniini-suhde nousee myös verenpaineongelmissa, jotka ovat geriatrisilla kissoilla myös yleisiä. Juomisen pissaamisen lisääntyminen on melko tavallista munuaissairauksissa, ruokahalun heikentyminen enemmin sääntö kuin poikkeus.

Maksan ongelmana on kissalla tavallisimmin sappiteiden tulehdus, joka pitkittyessään etenee maksatulehdukseksi. Maksa-arvojen nousu on aina kissalla merkittävää ja edellyttää lisätutkimuksia.

Kilpirauhasen liikatoimintaa tapaamme ikääntyneillä kissoilla useammalla vuosittain. Kilpirauhasen liikatoimintapotilaalle tavallisimpia oireita ovat laihtuminen, lisääntynyt levottomuus ja öinen huutelu, yleensä erityisen hyvä ruokahalu painonlaskusta huolimatta. Kilpirauhasen liikatoiminnassa elimistö käy kovilla kierroksilla ja tilanne rassaa kaikkia kudoksia, erityisesti sydäntä ja munuaisia.

Munuaisongelmien lisäksi sokeritauti aiheuttaa lisääntynyttä juomista ja pissaamista. Jos kissan näkee usein vesikupilla ja pissapaakut kasvavat ja niiden määrä lisääntyy, on aina tarpeen tarkastaa tilanne.

Bakteerien aiheuttama virtsatietulehdus ei ole kissalla tavallinen, mutta iän myötä riski nousee. Pitkittyessään tulehdus sekä kroonistuu että mahdollisesti leviää virtsateitä pitkin munuaisiin.

Seniorikissan terveystarkastuksen voi varata Cat Friendly Clinicin koulutusvaatimuksiin sitoutuneille eläinlääkäreille: Juliskalle, Anninalle, Lotalle ja Annekalle. Terveystarkastukseen tullessa kissan tulee olla ollut verinäytteiden ja mahdollisen kevyen rauhoitustarpeen takia 8 tuntia ruuatta, 2 tuntia vedettä ja pissanäytteen oton takia vähintään 4 tuntia pissaamatta. Eläinlääkäri tekee tarkastuksen ja ottaa näytteet. Labrojen valmistuttua joidenkin päivien – viikon sisällä eläinlääkäri laittaa sähköpostia tuloksista ja niiden mahdollisesta vaikutuksesta jatkosuunnitelmaan.

Toivomme uuden palvelutuotteemme vastaavan tarpeisiinne ja lisäävän eläinystävän elämänlaatua sekä yhteisiä vuosianne!