Kissan nivelrikko

Jalkaa jomottaa, selkää kivistää

Primaari nivelrikko tarkoittaa nivelrikkoa, joka iskee alun perin ihan normaaleihin niveliin. Tämä on kissoilla tavallisempi nivelrikon muoto. Koiralla tavallisempaa on sekundaarinen nivelrikko, joka kehittyy alun perinkin rakenteeltaan pikku- tai huonommalla säkällä isompivikaisiin niveliin. Sekundaaristakin nivelrikkoa kissoilla esiintyy, tässä kohtaa mainittakoon erityisesti Maine coonien lonkkanivelten dysplasia, joka voi aiheuttaa vakavia oireita hyvinkin nuorilla kissoilla.

Nivelrikko on hitaasti kehittyvä sairaus ja alkaakin usein jo nuorena. Yli 12-vuotiaista kissoista 90%:lla on nivelrikkoa. Nivelrikon havaitseminen ja diagnosointi on usein haastavaa. Oireet saattavat vaikuttaa ihan muihin asioihin liittyviltä, esimerkiksi pissaamis- tai ulostamiskäytökseen liittyviltä. Tärkeää onkin seurailla käytöstä ja käytösmuutoksia kotona ja sitten puhua mahdollisista muutoksista vuosittaisilla terveystarkastuksilla eläinlääkärille.

Tyypillisiä ja mahdollisia nivelrikon aiheuttamia muutoksia:
– Kissan kävely muuttuu kuuluvaksi tepsutukseksi. Tervenivelisen kissan saapumista huoneeseen ei huomaa.
– Aktiivisuus vähenee.
– Kissa lakkaa hyppäämästä korkealle. Kissan uteliaisuus säilyy läpi elämän ja kun se ei enää hyppää katsomaan ikkunasta, on sille aika laittaa rahi hyppäämisen helpottamiseksi. Ennen hyppäämisen lakkaamista alkaa kissa suunnittelemaan hyppäämistä, mittailee ja pohtii. Terve kissa taas – no, vaan hyppää.
– Alaspäin hyppäämisen jälkeen muutama jäykkä tai onnahtava askel. Alaspäin hypätessä paino on hetkellisesti yhden jalan varassa kokonaisuudessaan ja se tekee kipeää. Verrattavissa kipeäjalkaisen ihmisen rappusten alaspäin tuloon, vuorotahti ei onnistu.
– Kissa takkuuntuu ja turkki rasvoittuu erityisesti lantion päältä. Kun ei taivu niin ei taivu.
– Pissa ja/tai kakka tulee vääriin paikkoihin. Laatikon reuna saattaa olla liian korkea tai tarpeiden tekoasento tekee kipeää ja kipu yhdistyy laatikkoon.
– Omistaja ei enää saa helliä saatikka kampailla, kuten ennen. Pääpuolen silittely käy, mutta tavallisimmin lannerangan ja lantion alueelta tulee kynttä.
– Verinäytteenottoyritykset eläinlääkärissä etujalasta jäävät yrityksiksi. Kyynärnivel on hyvin tavallinen nivelrikkopaikka ja sen oikaisu aiheuttaa voimakasta kipua eikä sitten kissan huumorintaju enää riitä oikein mihinkään yhteistyöhön.- Mieliala laskee, samoin häntä. Nivelrikkoisen kissan häntä nousee harvoin yli korvien tason.
– Osa hakee lämmintä, osa kylmää.

Hyvä uutinen on, että kissan nivelrikkokipua voidaan hoitaa monin eri tavoin: lääkityksillä, ravintovalmisteilla, fysioterapialla, akupunktiolla. Kipulääkityksiä ei tule myöskään pelätä esim. munuaisten takia: munuaisvikaiset kissat pärjäävät kipulääkittyinä pitempään, kun elämän laatu ja siten myös ruokahalu pysyvät parempina. Kivun kanssa ei ole kivaa, huomataan siis pienet muutokset ja suunnitellaan eläinystävälle paras mahdollinen loppuelämä ❤

Kiitos Masalle ja omistajalle!