Hammaskiveä alkaa kertyä erityisesti kuivasuisille koirille samoin kuin sisäkissoille usein jo varsin nuorella iällä. Hammaskiven kertymistä lisäävät myös hampaiden asentovirheet ja hammaspuutokset: ahtaisiin paikkoihin kertyy samoin kuin silloin, jos hampaan vastinpari puuttuu. Hammaskiveä kertyy kissoille ja koirille ihmistä herkemmin, koska suun korkeampi pH edesauttaa hammaskiven muodostusta. Puutteellinen tai kokonaan puuttuva hampaiden pesu myös antaa plakkia muodostaville bakteereille mahdollisuuden lisääntyä. Plakin kertyminen johtaa ikenien tulehtumiseen ja hampaiden kiinnityskudoksen löystymiseen, periodontiittiin.
Hoitamaton tulehdus suussa nostaa niin sydän-, munuais- kuin maksaongelmien riskiä. Heikkoon suuterveyteen liittyvät riskit nousevat iän myötä. Samoin ylipaino nostaa riskejä. Vakava suun tulehdus saattaa nostaa maksa-arvoja ja vasta-ainepitoisuuksia ja laskea esim. hematokriittiä.
Vakavan suutulehduksen mahdollisia oireita:
-
ongelmia poimia ruokaa tai pureskella
-
pureskelu vain toisella puolella suuta (hammaskiven epäsymmetrinen kertyminen)
-
ienten punoitus tai verenvuoto, verta saattaa olla esim. puruleluissa
-
pahanhajuinen hengitys
-
lipominen
-
hampaiden kirskuttelu (erityisesti kissat)
-
runsas kuolaaminen
-
naaman alueen koskettelun aristaminen
-
sierainvuoto, päristely, reverse sneezing (tulehdus levinnyt useimmiten kulmureiden juuresta sierainonteloon)
-
patti silmän alla (tulehdus levinnyt useimmiten P4-hampaan juuresta silmän alle luuhun)
-
hampaiden heiluminen tai jopa tippuminen
-
yleisoireet, esim. sydänläppätulehdus
Usein ihmisiä jännittää lemmikin nukutus. Hoitamaton suu on kuitenkin lähes poikkeuksetta huomattavasti suurempi terveysuhka infektioporttina elimistöön. Huonokuntoinen suu on kipeä. Mahdollisten anestesiariskien takia ei kipua ja muita riskejä voida sivuuttaa. Kissoilla tehdyssä tutkimuksessa (viite 1) todettiin, että yleisoireitakin aiheuttaneissa suutulehduksissa kissat söivät viikko hammashoidon jälkeen paremmin kuin viikkoa ennen hammashoitoa. Tämä on helposti ymmärrettävää: poistettu hammas on vain hetken kipeä, tulehtunut koko ajan.
Hammashuoltoa varten ystäväsi on nukutettava. Ilman nukutusta ei suuta saada tarkastettua kunnolla, puhdistettua kokonaan saati otettua röntgenkuvia. Suuhuolto tehdään intuboituna (eläimellä hengitysputki), jotta paitsi saadaan happea ja anestesiakaasuja hengitysteihin, myös estetään huuhtelunesteiden ja bakteereita sisältävien hammaskivenpoistossa syntyvien aerosolien pääsy hengitysteihin. Riittävä nukutus myös estää toimenpiteen aikaisen pelkoon liittyvän adrenaliiniryöpyn. Runsas adrenaliinin erittyminen saattaa esim. sydänpotilaalle olla kohtalokas ja joka tapauksessa paljon riittävää nukutusta vaarallisempi tilanne. Vähän ja kevyesti ei ole sama kuin turvallisesti.
Parasta tietysti on, jos hammashoitoa tehdään kotona ennaltaehkäisevästi joko ihan pennusta alkaen tai viimeistään hammashuollon jälkeen.
Hampaiden kotihoito:
Hammaskivi muodostuu suun mineraaleista ja plakista. Plakki on hampaan pinnalle ja ientaskuihin kertyvää biofilmiä, joka koostuu bakteereista, limasta ja bakteerien aineenvaihduntatuotteista. Plakkia muodostuu jatkuvasti ja ennen pitkää plakki ja mineraalit muodostavat hammaskiveä.
Tehokkain keino plakin poistoon on hampaiden harjaus. Jotta harjaus onnistuisi, tulee se opettaa kissalle tai koiralle vähitellen. Harjoittelu tehdään jaksoittain niin, että se on eläimelle hauskaa. Ensin pyritään siihen, että päästään tutkimaan lemmikin koko suu käsin ja koskemaan kaikkiin hampaisiin. Sen jälkeen aloitetaan tutustuttaminen harjaan: koira tai kissa saa syödä eläimelle tarkoitettuna hammastahnaa harjan päästä ja kun harja on tuttu, kosketellaan sillä kaikkien hampaiden ulkopintoja, ei tarvitse vielä harjata. Kun harja suussa on lemmikille tuttu, aloitetaan varovasti harjaaminen. Ensin harjataan kulmahampaita ja suuria poskihampaita, viimeisenä etuhampaita (nämä usein herkimmät). Hampaiden sisäpintoja melko harva antaa harjata, mutta toisaalta sinne plakkiakin kertyy niukemmin. Palkitsemalla eläintä opetusvaiheessa sen on helpompi hyväksyä sekä harja että toimenpide.
Hammastahnoista suosittelemme C.E.T. Dual-Enzyme System -tahnaa, joka aktivoi ja vahvistaa suun luonnollista puolustusmekanismia. Säännöllinen harjaus C.E.T. tahnalla vähentää plakin ja siten hammaskiven muodostumista sekä vähentää pahanhajuisen hengityksen syntymistä. Eläimen suuta ei tarvitse huuhdella pesun jälkeen. Jokapäiväinen harjaus on tehokkain tapa poistaa plakkia ja estää hampaan kiinnityskudoksen sairauksien syntymistä, mutta jo neljällä kerralla viikossa on vaikutusta. Harjaksi käy pehmeä vauvojen tai pikkulasten hammasharja, hyvin pienillä myös topsy. Sormiharjat ovat useimmiten liian paksuja, jotta niillä tavoittaisi poskihampaita.
Niinä päivinä, kun et voi harjata, voit käyttää esim. Virbac C.E.T. chews- tai Dental care-herkkupaloja hyvän suuhygienian ylläpitämiseksi.
Hammaspotilaille on olemassa myös päivittäiseen käyttöön soveltuvia erikoisruokavalioita, kuten Hill’s t/d ja Royal Canin Dental. Näissä nappulakoko on suuri, jolloin mekaaninen plakin ja hammaskiven poisto lisääntyy. Ruoka myös vaikuttaa syljen sisältämiin mineraaleihin, jolloin bakteeriperäisen plakin kertyminen vähenee. Ruoka yksinään ei ole riittävä kotihoito.
Hampaiden hoitoon käytetään myös erilaisia suuta desinfioivia huuhteita, geelejä ja veteen lisättäviä lisäravinteita. Näiden teho on vaihtelevaa, mutta niitä voi käyttää muun hoidon tukena.

Hienoa, että kiinnostuit suun terveydestä!
Maaliskuun 2021 loppuun asti yllätysarvonta: jaa tämä blogi, oman eläinystäväsi kuva ja laita fb:ssä sijainniksi Länsi-Tampereen Eläinystäväsi Lääkäri tai instassa tägää #eläinystäväsilääkäri.
Näin menettelemällä olet mukana 50 euron hammashoitoedun arvonnassa. Laitathan jaon julkiseksi, että löydämme sinut arvontaa varten. Etu arvotaan huhtikuun alussa ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Etu on käytettävissä huhti-toukokuun 2021 ajan eikä sitä voi muuttaa rahaksi tai käyttää muuhun tarkoitukseen. Voit kuitenkin lahjoittaa edun kaverille, jos oman lemmikin suu on kunnossa!
Puhtaampien pusujen ja paremman terveyden puolesta
Eläinystäväsi Lääkärin väki