Avoin ikkuna koituu monen kissan kohtaloksi

Keväisin ja kesäisin eläinklinikoilla ympäri Suomen hoidetaan useita ikkunasta tai lasittamattomalta parvekkeelta pudonneita kissoja. Osa kissoista selviää säikähdyksellä, osalla todetaan vakaviakin vammoja. Jotkut kissat katoavat putoamisen jälkeen. Kissat ovat uteliaita, eivätkä osaa varoa putoamisen mahdollisuutta. Pidäthän siis huolta tuuletusaukkojen turvallisuudesta! Pudonnut kissa tulee aina käyttää eläinlääkärin tarkastettavana.

Yliopistollinen eläinsaairaala kirjoittaa aiheesta facebook-sivuillaan 23.5.2018 seuraavasti (alkuperäinen postaus nähtävissä tästä klikkaamalla):

“Pieneläinsairaalaan on jälleen tullut valitettavan paljon ikkunoista tai parvekkeilta tippuneita kissoja. Tämä on potilasryhmä, mikä näkyy selkänä piikkinä säiden lämmetessä pieneläinpäivystyksessämme.

Osa kissoista selviää kuin ihmeen kaupalla lähes pelkällä säikähdyksellä, osa voi saada vakaviakin vammoja.

Kissan putoaminen ”aina jaloilleen” ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö kissalle kävisi mitään. Erilaisten luiden murtumat ovat hyvin yleisiä. Etu- ja takatassujen kämmen- ja jalkapöydän luiden sekä raajojen pitkien putkiluiden murtumat ja lantionmurtumat ovat hyvin yleisiä löydöksiä putoamistapauksissa. Lisäksi keuhkojen ja vatsan alueen traumat, kuten keuhkoruhje, ilmarinta ja palleatyrä ovat mahdollisia. Pään alueella tavataan usein kuonon ruhjevammoja, kitalakihalkioita, leukamurtumia ja kulmahampaiden murtumia.

– –

Jotkut kissat selviävät vain säikähdyksellä tai pienillä pintanaarmuilla eikä isoja vammoja pääse syntymään. Tällöin toipuminen on nopeampaa ja monet kissat ovat heti valmiita menemään suojaamattomalle parvekkeelle uudestaan. Omistajan on syytä olla valppaana ja huolehtia että kissa ei tipu uudestaan alas parvekkeelta tai avoimesta ikkunasta. Parvekkeen tai ikkunan verkottaminen voi pelastaa kissan hengen tai ainakin säästää sen vaurioilta sekä omistajan mahdollisesti tuhansia euroja maksavilta hoitokustannuksilta. Onkin erittäin suositeltavaa huolehtia kissan turvallisuusesta niiden nauttiessa lämpimistä päivistä ja auringon säteistä ikkunoiden äärellä.”