Onni toisilla, kesä kaikilla – kuinka iho kestää?

Kesä ja sen odotus tuovat mukanaan suuria haasteita koirien iholle. Iho on, paitsi elimistön suurin elin, koiralla myös tavallisimmin allergisesti reagoiva elin. Ihoon kohdistuu myös monenlaista muuta rasitusta.

Atopia

Koirista n. 20% on atoopikkoja eli reagoivat allergisesti ihon välityksellä saataville allergeeneille. Siitepölykausi alkaa helmi-maaliskuulla lepän kukinnalla ja sitä seuraa huhtikuussa paju, toukokuussa koivu, kesäkuun lopulla heinät ja heinä-elokuussa pujo. Monet omistajat tuntevat tämän kierron omien useimmiten silmien sidekalvo- ja hengitystieoireiden kautta.

Atopian oireilu on ensisijaisesti kutina ja altistuminen sekundaari-infektioille. Suurella osalla koirista oireet ovat lieviä ja lyhytkestoisia, mutta monella oireet ovat vakavia ja haittaavat kesästä nauttimista. Tyypillisimmin oireilevia alueita ovat naama, tassut, korvat ja taivealueet. Tavallisia ovat myös poskien, kaulan ja päälaen tulehtuneet läntit, ns. hot spotit. Joillakin koirilla ilmenee myös urtikariaoireita vartalon alueella. Nämä pienet paukamat vartalon alueella ovat tyypillisiä lyhytkarvaisille roduille, esim. staffi, bokseri ja dalmis.

Atopia puhkeaa yleensä nuorella iällä ½ – 3-vuotiaalla koiralla. Koska kyseessä on läpi elämän vaivaava sairaus, tarvitaan eläinlääkärin kanssa tehtävä hoitosuunnitelma oireiden asianmukaiseksi hillitsemiseksi.

Hyttyset ja mäkäräiset sekä hirvikärpäset

Allergiseen reagointiin liittyvä urtikaria joskus sekoitetaan hyttysten tai mäkäräisten pistoihin. Hyönteiset hakevat kuitenkin vähäkarvaista aluetta ja paukamat löytyvätkin lähinnä vatsan alta. Hyttysetkin saattavat joskus olla hankala ongelma, mutta erityisesti mäkäräiset ja pienet polttiaiset pääsevät iholle tehokkaasti. Punkkien häätöön tarkoitettu Bayvantic vähentää myös itikoiden hanakkuutta koiriin. Ihmisille tarkoitettujen hyttysmyrkkyjen käyttö on turvallisinta johonkin kevyeen mantteliin siten, että hyttysmyrkky suihkutetaan jo ennen sen pukemista koiran päälle.

Hirvikärpäset pyrkivät muista hyönteisistä poiketen selän iholle ja katoavat vähänkään pitempiturkkisilla nopeasti turkin sekaan. Hirvikärpästen puremat aiheuttavat joillekin koirille yliherkkyysreaktioita. Ennaltaehkäisynä Bayvantic toimii usein riittävästi estämään niin massiiviset invaasiot, että vakavammat oireet estyvät.

Uiminen

Uiminen on hyvää viilennystä ja liikuntaa. Ongelmia saattaa kuitenkin aiheuttaa vedessä oleva orgaaninen materiaali. Siitepölyt veden pinnalla tarkoittavat atoopikolle kuin dippaisi allergeeneissa. Mikäli atoopikko käy uimassa, tulee se huuhdella huolellisesti puhtaalla vedellä uimareissun päätteeksi. Vedessä on myös humusta ja levää, jotka saattavat aiheuttaa ärsytystä ja lisätä ihotulehdusten riskiä. Samoin ihotulehdusten riski nousee osalla koirista, mikäli ne luttaavat jatkuvasti niin ettei turkki pääse väleillä kuivumaan.

Hot spot

Paikallinen ihotulehdus, ns. hot spot, on useimmiten tuttu erityisesti kultaistennoutajien, bernien ja rotikoiden omistajille. Tavallisimmat paikat ovat posket, päälaki ja lantion alue. Altistavina tekijöinä toimivat ihona muuten ärsyttävät tekijät, merkittävimpinä atopia ja vedessä luttaaminen. Mikäli koiralla on taipumusta hot spotteihin, saa riskiä pienennettyä huomattavasti pesemällä koiraa kesäkauden säännöllisesti esim. 1-2 viikon välein bakteerimäärää alentavalla shampoolla (Douxo Pyo oma lempparini).


Kapi
Kapin riski on suurin metsässä vapaana ulkoilevalla koiralla. Kapin levittäjänä tällä hetkellä kettua merkittävämpi lienee supikoira. Riski kapiin sairastumisesta nouseekin supien heräillessä talviuniltaan. Kapin takia metsässä liikkumista ei kannata jättää väliin ja toisaalta kapin saattaa saada myös pihoja tonkivista ketuista, mutta mikäli tyypillisiä oireita ilmenee, tulee eläinlääkäriin ottaa yhteyttä. Tavallisinta on naaman, korvalehtien reunojen ja/tai jalkojen voimakas karvanlähtö. Ihmiseen kapi ei herkästi tartu ja tarttuessaan rajoittuu yleensä itsestään hyvin.

Ampiaiset

Ampiaiset ja muurahaiset eivät määrällisesti ole tavallisia iho-oireiden aiheuttajia. Joskus koirista löytyy kuitenkin suuria määriä ampiaisen pistoja. Usein omistaja on kävellyt maa-ampiaispesän yli pesää vaurioittaen ja sitten paikalle pompotteleva koira saa hyökkäyksen päälleen. Myrkytysvaikutuksena ihmisellä pidetään kymmenen ampiaisen piston vastaavan yhtä käärmeenpuremaa.

Aurinko

Ultraviolettivalo saattaa aiheuttaa ongelmia myös eläimille. Tyypillisimpiä ovat kuonon selän ja silmänympärystöjen reagointi (turvotus, punoitus). Oireet vaikuttaisivat olevan tavallisimpia roduilla, joilla on suurentunut riski immunologiseen reagointiin ihoa vastaan, esim. akitoille. Tarhattavat koirat tarvitsevat suojan paitsi sadetta, myös aurinkoa vastaan.
Onnellista kesää!
Juliska Haapanen-Kallio

Länsi-Tampereen Eläinystäväsi Lääkäri