Omituisten otusten kerho: Feokromosytooma


Google oli rottweileruros, jolla ilmeni parivuotiaana ensimmäistä kertaa epämääräisiä oireita. Oireiden syy jäi avoimeksi, ulkoisen tutkimuksen merkittävin löydös oli vaisuus ja vatsaontelon etuosan koitteluaristus munuaisten alueelta tai jopa hiukan edempää. Epäilyksi silloin jäi munuaistulehdus, vaikka pissanäytteessä ei bakteerikasvua ollutkaan. Koiran vointi kuitenkin parani.

Muutaman seuraavan vuoden aikana oli vaihtelevaa ja epämääräistä oireilua. Koira toppasi treeneissä, yhden hakupiston jälkeen ei halunnut tai jaksanutkaan enempää. Käytöksessä oli myös vaihtelua ja hyvinkin yllättäviä reaktioita. Tänä aikana Googlelta hoidettiin nielutulehdusta ja selkälihasspasmia. Tuki- ja liikuntaelimistöä tutkittiin muutamaan otteeseen, luusto oli hyvässä kunnossa, lonkissa ei röntgenologisia muutoksia ja koittelemallakin tiukat, rotuisekseen jopa poikkeuksellisen hyvät.
4,5 vuoden iässä Google tuli jälleen tutkimuksiin. Tällöin oli ollut epämääräisiä oireita voimakkaammin puolen vuoden ajan. Koira ei halua irrota ohjaajasta hakumetsässä, aristaa/väistää treenien jälkeen selkänsä hipaisuakin, ei pure tyynyyn kunnolla vaan päästää oikean puolen löysään nopeasti. 
Ulkoisessa tutkimuksessa ei ilmene mitään yksiselitteisesti pitkään jatkuneita oireita selittävää. Verinäytteissä oli lievä verensokerin nousu, maksa- ja munuaisarvot ja kalkki, fosfori, natrium, kalium, punasoluarvot ok. Selän röntgentutkimuksessa havaittiin vatsaontelossa munuaisen edessä kalkkeuma. Kalkkeuman selvittämiseksi vatsaontelo tutkittiin ultraäänellä. Vatsaontelon ultraäänitutkimuksessa todettiin vasemman munuaisen edessä kalkkeutunut rakenne ja epäilynä oli kalkkeutunut lisämunuainen.
Lisämunuaisen kuorikerros erittää glukokortikoideja (=kortisonia) ja mineralokortikoideja (säätelevät elimistön suolatasapainoa, Na:K). Lisämunuaisen kuorikerroksen vajaatoiminta tunnetaan Addisonin tautina, liikatoiminta Cushingin tautina. Lisämunuaisen ydin erittää adrenaliinia. 
Lisämunuaisen kuorikerroksen toiminnan tutkimiseksi Googlelle tehtiin ACTH-testi. Testin tulokset olivat normaalit tai mieluummin matalahkot.  Verenpaine oli koholla, mikä viittasi lisääntyneeseen adrenaliinin eritykseen. 
Aloitettu beettasalpaaja ei laskenut painetta riittävästi ja tässä vaiheessa omistajat käyttivät Googlen Lahdessa Lambergin Sepolla sydäntutkimuksissa ja uudelleen ultraäänessä. Seppo aloitti Googlelle alfasalpaajan, jolla olikin parempi teho verenpaineeseen. 
Paria kuukautta myöhemmin vasen lisämunuainen poistettiin. Lisämunuainen oli kiinnittynyt jo varsin tiukasti alaonttolaskimon seinämään, mutta saatiin kuitenkin irrotettua suonen vaurioitumatta. Leikkauksen riskinä on myös kasvaimen erittämän adrenaliinin ryöpsähdysten aiheuttamat ongelmat nukutukseen ja elimistölle muuten. Verenpaineen vaihteluiden kanssa kuitenkin selvittiin ja Google toipui leikkauksesta varsin nopeasti. Kiinnikekipuja oli jonkin verran.
Leikkauksen jälkeen oli oletus, että verenpaine normalisoituisi melko nopeasti. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan tilanteen tasoittumiseen meni reilu kolme kuukautta. Kolme kuukautta leikkauksesta Lamberg kontrolloi sydämen: supistuvuus oli palautunut, edelleen oli hidasta eteisvärinää, verenpaineet olivat lääkityksellä ok. Paria viikkoa tämän jälkeen vointi romahti: verenpaineet olivat laskeneet liian alas. Loputkin verenpainelääkkeet saatiin lopettaa.
Seuraavana kesänä koira taas kisasi, nousi kolmosluokkaan ja sai SM-kisoihinkin tarvittavat tulokset.
                                     Viimeiset kisat yli kaksi vuotta leikkauksesta reilun 7-v:n iässä
                                                                    G-miäs, hakukone – Google <3

Juliska Haapanen-Kallio
eläinlääkäri
www.elainystavasilaakari.fi