Yksityinen eläinlääkäriasemamme on toiminut perheyrityksenä Tampereella jo vuodesta 1999. Palvelemme sinua kaikkiin lemmikkisi terveydenhoitoon ja sairauksiin liittyvissä kysymyksissä laajalla kokemuksella ja ammattitaidolla. Jatkokoulutamme henkilökuntaamme säännöllisesti ja klinikkamme tekninen varustelu on alan huippua. Erityistä osaamista meiltä löytyy sisätauteihin, tuki- ja liikuntaelimistön diagnostiikkaan, pehmytosakirurgiaan, ortopediseen kirurgiaan, tähystystoimenpiteisiin, tähystysavusteiseen kirurgiaan sekä ihotauteihin.

Teemme paljon leikkauksia, toimenpiteitä ja tutkimuksia, jotka vaativat rauhoituksen tai nukutuksen, tai jotka tutkimuksen laadun vuoksi vievät useita tunteja aikaa. Klinikallamme on anestesiapotilaita sekä päiväksi vastaanotolle hoitoon jääviä potilaita varten hyvät heräämö- ja potilastilat.

terveystarkastukset ja rokotukset

Lemmikin terveydentila on suositeltavaa tarkastaa vuosittain ja säännölliset vuositarkastukset ovat olennainen osa ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Terveystarkastuksen yhteydessä monet ongelmat voidaan saada selville jo ennen kuin ne heikentävät yleiskuntoa tai etenevät hankalammin hoidettaviksi. Vuosittaisen terveystarkastuksen yhteydessä katsotaan aina tarvittaessa myös eläinystävän rokotukset ajan tasalle. Käynnillä tehtyyn perustutkimukseen kuuluu huolellinen yleistutkimus, jossa arvioidaan ulkoisessa tutkimuksessa sydämen ja verenkiertoelimistön tila, keuhkojen kunto, suun terveys, tarkastetaan ulkokorvat, tunnustellaan ulkoiset imusolmukkeet sekä vatsaontelon aristukset ja muut mahdolliset löydökset.

Lähetämme asiakkaillemme tekstiviestinä kutsun, kun edellisistä rokotuksista ja terveystarkastuksesta alkaa olla kulunut vuosi. Muistathan ilmoittaa mahdollisista puhelinnumeron muutoksista, jotta kutsut löytävät tiensä perille.

Röntgentutkimukset

Klinikallamme on käytössä moderni suoradigiröntgen, joka mahdollistaa korkean kuvanlaadun ja sujuvat röntgentutkimukset. Röntgenkuvat tarjoavat arvokasta lisätietoa esimerkiksi sydän- ja keuhkosairauksien selvittelyssä, ruoansulatuskanavan tutkimuksissa sekä munuaisten ja virtsateiden sairauksissa. Erityisen tärkeä rooli röntgentutkimuksilla on tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien tutkimuksessa ja hoidon seurannassa.

Klinikallamme tehdään myös laajasti jalostuksellisiin valintoihin liittyviä terveystutkimuksia ja röntgentutkimuksia (nk. viralliset kuvat, joiden lausunto tulee Kennelliitolta). Kuvantamiskäynnillä eläinlääkäri käy aina kanssasi läpi kuvista mahdollisesti löytyneet terveyteen vaikuttavat löydökset.

Laboratoriotutkimukset

Vastaanotollamme on oma hyvin varusteltu in-house laboratorio. Omassa laboratoriossamme tutkimme veri-, virtsa- ja ulostenäytteitä sekä mm. iho-, korva- ja ohutneulanäytteitä. Laboratoriovälineistömme mahdollistaa monien akuuttihoidossa tärkeiden arvojen määrittämisen jo heti eläinlääkärikäynnin aikana tarjoten nopeasti tärkeää hoidollista lisätietoa. Tarvittaessa teetämme kiireettömiä lisätutkimuksia ulkoisessa laboratoriossa, jolloin vastausten saamisessa kuluu muutamasta päivästä pariin viikkoon.

ultraäänitutkimukset

Klinikaltamme löytyy välineistö laajoihin ultraäänitutkimuksiin. Ultraäänitutkimusta käytetään paljon sekä akuuttien vaivojen diagnostiikassa kuin myös laajoissa jatkotutkimuksissa. Ultraäänitutkimusta käytetään paljon erityisesti vatsaontelon elinten tutkimuksessa. Ultraäänitutkimus on keskeinen apuväline mm. kohdun, eturauhasen, virtsarakon, maksan, munuaisten ja suoliston tutkimisessa. Käytämme ultraääntä myös sydän-, keuhko- ja tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien diagnostiikassa. Myös kissan tai koiran tiineys voidaan todeta ultraäänitutkimuksella noin neljä viikkoa tiinehtymisestä.

Ontumatutkimukset

Vastaanotollamme tutkitaan laajasti erilaisia tuki- ja liikuntaelimistön vaivoista kärsiviä potilaita. Erilaiset tuki- ja liikuntaelimistöstä johtuvat oireet ovat tavallisimpia nuorilla kasvuikäisillä koirilla sekä ikääntyvillä koirilla. Myös kissoilla esiintyy lihas- ja luustosairauksia, joiden oireita ilmenee tavallisimmin kasvuikäisillä ja erityisesti iäkkäillä kissoilla.

Nuoren kasvuikäisen koiranpennun ontuma on aina selvitettävä viipymättä. Monilla roduilla on taipumusta erilaisiin luuston ja nivelten kehityshäiriöihin. Hyvin suuri osa alkavista vaivoista on kuitenkin hoidettavissa lääkityksellä sekä liikuntaa ja ruokavaliota muuttamalla. Joissakin tilanteissa leikkaushoitokin voi olla tarpeen. Mitä nopeammin alkavaan kasvuongelmaan reagoidaan, sitä todennäköisemmin leikkaushoidolta vältytään.

Eläinlääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua jos lemmikillä havaitaan ontumaoireita, liikkumishaluttomuutta, ylösnousun vaikeutumista tai liikkeellelähtöjäykkyyttä. Erityisesti äkillisissä takajalan ontumissa hoitoon tulee hakeutua mahdollisimman pian. Ontumatutkimuksella paikallistetaan kipeä alue tai toimintahäiriö, sen jälkeen tutkimusta täydennetään tarvittaessa röntgentutkimuksella tai muilla täydentävillä tutkimuksilla.

Ortopediset leikkaukset

Eläinlääkärit Juha Kallio ja Ida Kiuru tekevät vastaanotollamme ortopedisia leikkauksia. Leikkaushoitoa vaativat usein polvinivelen vammat ja viat, raajojen murtumat, vakavat nivelten ja nivelsiteiden vammat sekä kasvavan koiran raajaluuston kasvuhäiriöt ja nivelten irtopalat. Ristisidevaurioiden korjauksiin klinikallamme käytetään TTA-, TPLO- sekä lateraalisutuuramenetelmiä.

Ennen leikkauspäätöstä ortopediaan perehtynyt eläinlääkäri tekee ontumatutkimuksen ja ottaa tarvittavat röntgenkuvat. Mikäli tutkimus ja röntgenkuvaus on suoritettu toisen eläinlääkärin vastaanotolla, voidaan leikkausaika usein varata myös ilman erillistä esitutkimuskäyntiä.

tähystykset

Eläinlääkärimme tekevät vastaanotollamme koirille mahan, ohutsuolen alkuosan, paksusuolen, keuhkoputkien, sierainonteloiden, virtsarakon sekä korvakäytävien tähystyksiä. Tähystyksen yhteydessä otetaan lähes aina koepaloja patologiseen tutkimukseen. Lisäksi saatetaan ottaa huuhtelunäytteitä (lähinnä hengitysteistä) sekä viljelynäytteitä.

Tähystysten tavallisin syy ovat pitkään jatkuneet, selittämättömät oksenteluoireet, vatsan kipuoireet tai pitkään jatkunut yskä sekä toistuvat korvaoireet, usein myös virtsateiden ja sierainonteloiden sairaudet. Tähystykset ovat tarpeen silloin, kun esimerkiksi verinäytteiden, ultraääni- tai röntgentutkimusten avulla ei saada tarpeeksi tietoa elimistössä tapahtuvista prosesseista. Jatkohoito suunnitellaan tähystyksessä todettujen, silmällä havaittavien muutosten sekä näytetulosten perusteella.

tähystysleikkaukset

Vastaanotollamme tehdään tähystysavusteisia leikkauksia. Tähystysleikkauksella tarkoitetaan leikkausta, jossa leikkaus tehdään pienten haavojen kautta käyttämällä apuna kameraa. Tavallisimmin suoritettu tähystysleikkaus on tähystyksellä tehtävä sterilaatioleikkaus sekä koepalat vatsaontelon elimistä, esim. maksasta. Myös esimerkiksi virtsakivileikkaus tai vierasesineleikkaus voidaan toteuttaa tähystysavusteisesti.

Tähystysleikkaukseen tarvittavien haavojen koko on pienempi kuin avoleikkauksessa. Tähystyssterilaatiossa vatsaonteloon ei myöskään jää vatsaontelon sisälle ommelaineita, jotka myöhemmin saattavat ärsyttää kudoksia. Haavat suljetaan yleensä sulavilla tikeillä, jolloin erillistä tikkienpoistokäyntiä ei tarvita. Tähystysleikkauksesta toipuminen harrastuksiin on avoleikkausta nopeampaa.


Pehmytosakirurgia

Leikkaushoidot ovat usein tärkeä osa sairauden hoitoa tai sen diagnosointia. Leikkauksia tehdään myös terveydellisten ongelmien ennaltaehkäisemiseksi. Pehmytosakirurgisia toimenpiteitä suoritetaan vastaanotollamme laajasti. Osa leikkauksista on ennaltaehkäiseviä, esimerkiksi kastraatiot ja munasarjojen poistot. Suurin osa leikkauksista on sairauden hoitoa, märkäkohtujen poistoista anaalirauhasleikkauksiin, kitalaen lyhennyksiin, tyrien korjauksiin, kilpirauhasten poistoihin, munuaisten poistoihin tai esimerkiksi kasvainten poistoihin.

Valtaosa leikkauksistamme tehdään inhalaatioanestesiassa, jolloin potilas intuboidaan ja se saa happea ja anestesiakaasua henkitorvessa olevan hengitysputken kautta. Vastaanotoltamme löytyy myös ventilaattori eli hengityskone, joka on välttämätön mm. rintaontelokirurgiassa. Lisäksi ventilaattoria käytetään useimmiten vatsaontelon tähystysleikkauksissa sekä tarvittaessa muissa leikkauksissa.

Hammastoimenpiteet

Klinikkallamme työskentelee useita hammastoimenpiteisiin perehtyneitä eläinlääkäreitä. Suun terveydestä huolehtiminen on tärkeä osa koiran ja kissan perusterveydenhuoltoa. Anestesiassa eläinlääkärin toimesta tehtävä säännöllinen suuhuolto pitää aina sisällään koko suun röntgenkuvauksen, hammaskivenpoiston sekä hammastarkastuksen. Hoitamattomana mahdolliset hammasvauriot tai hammassairaudet aiheuttavat aina merkittävää kipua ja voivat vaikuttaa myös lemmikin yleiskuntoon, jonka takia mahdollisiin jopa pieniin muutoksiin lemmikin käytöksessä tai voinnissa tulee aina reagoida. Suun alueen ongelmien ja kivun aiheuttamat oireet eivät välttämättä ole aina selkeitä tai helposti tunnistettavissa ja lemmikki saattaa esimerkiksi syödä reippaasti laajoistakin ongelmista huolimatta. Tämän vuoksi säännöllinen röntgenkuvauksen sisältävä hammashuolto on merkittävässä roolissa mahdollisten ongelmien huomaamiseksi ja asianmukaisen hoidon aloittamiseksi.

Mikäli havaitset lemmikilläsi erityisesti epäsymmetrisesti kertynyttä hammaskiveä, ienten punoitusta tai verestämistä, erityisen pahanhajuista hengitystä tai vaurioituneita hampaita, on tilanne aina syytä arvioida vastaanotolla. Hereillä tehtävällä esikäynnillä voimme arvioida suun sen hetkisen tilanteen hoitotarpeen ja samalla tarkistaa lemmikin yleiskunnon anestesiaa varten. Tarvittaessa ennen suuhuoltoa tapahtuvalla esikäynnillä voidaan kontrolloida verinäytteitä tulevaa anestesiaa varten.

Fysioterapiapalvelut

Vastaanotollamme toimii kaksi eläinfysioterapeuttia. Osana eläinfysioterapeutin ohjaamaa kuntoutusta vastaanotollamme on käytössä myös vesijuoksumatto. Klinikallamme eläinfysioterapeuttien yhteistyö eläinlääkäreidemme kanssa on tiivistä ja jatkuvaa. Potilaat voivat siirtyä eläinlääkäriltä fysioterapeutille leikkaushoidon kuntoutukseen tai muuhun eläinlääkärin toteaman tuki- ja liikuntaelinongelman jatkohoitoon. Fysioterapia yhdistetään tarvittaessa lääkehoitoon ja täydennetään oikein suunnitellulla liikunnalla ja kuntoutuksella. Tällöin se on usein paras apu aktiivisten harrastuskoirien tai kroonisten sairauksien takia kipeytyvien eläinten lihas- ja nivelvaivojen hoidossa.

Fysioterapiaan käytettävät menetelmät ja tarvittavien fysioterapiakäyntien lukumäärä vaihtelevat tapauskohtaisesti. Vastaanotolla tehty fysioterapia ei kuitenkaan yksin riitä: Omistajan tekemät harjoitteet, venytykset ja liikeratojen ylläpito ovat keskeisiä tekijöitä kuntoutukselle. Liikunnan ja rasituksen oikein ajoitettu ja oikein mitoitettu lisääminen, oikea liikuntatapa ja harrastuslajien huomioiminen estävät vammojen uusiutumista. Vastaanotollamme sekä eläinfysioterapeutti että eläinlääkärisi keskittyvät erityisesti jatkohoidon suunnitteluun. Fysioterapiakäynnillä saa myös aina kirjallisen kotihoito-ohjeen tarvittavine kuvineen heti mukaan.

Faskiamanipulaatiota vastaanotollamme tekevät eläinfysioterapeuttien lisäksi eläinlääkärit Juliska Haapanen-Kallio ja Sannamari Kivirauma.

Terapeuttiset ruuat, ravintolisät ja kotihoitotarvikkeet

Vastaanotollamme on myynnissä valikoituja tuotteita useammalta ruokavalmistajalta ja voimme tarvittaessa tilata myös näiden merkkien muita tuotteita asiakkaan pyynnöstä. Lisäksi vastaanotollamme on myynnissä lemmikin hyvinvointia tukevia vapaan kaupan tuotteita kotihoitoon.