Terveystarkastus

Lemmikin terveydentila on suositeltavaa tarkastaa vuosittain – säännölliset vuositarkastukset ovat olennainen osa terveydenhuoltoa. Terveystarkastuksen yhteydessä monet ongelmat voidaan saada selville jo ennen kuin ne heikentävät yleiskuntoa tai etenevät hankalammin hoidettaviksi (sydämen läppäviat, suuterveyden ongelmat, nivelrikko, aineenvaihduntasairaudet). Lähetämme asiakkaillemme tekstiviestinä kutsun, kun edellisistä rokotuksista/terveystarkastuksesta alkaa olla kulunut vuosi. Muistathan ilmoittaa mahdollisista puhelinnumeron muutoksista, jotta kutsut löytävät tiensä perille!

Rokotukset

Koirat ja kissat rokotetaan pentuna ensimmäisen kerran 8-12-viikkoisina. Rokotukset tehostetaan kuukauden kuluttua ensimmäisistä rokotuksista (rabies-rokotetta laittaessa lemmikin tulee olla täyttänyt 16 viikkoa). Pentu tulee madottaa 1-2 viikkoa ennen kumpaakin rokotusta. Seuraavan kerran rokotteet tehostetaan vuoden ikäisenä, viimeistään vuoden kuluttua jälkimmäisenä annetuista penturokotteista. Tämän jälkeen koirilla rokotteista kennelyskärokote on voimassa vuoden ajan ja penikkatauti-, parvovirusripuli-, tarttuva maksatulehdus- sekä raivotautirokote tavallisimmin kolme vuotta. Kissat rokotetaan 1-3 vuoden välein yksilöllisen tarpeen mukaan.

Loishäätö ulostetutkimuksen perusteella

Sisäloisten häätöön ei nykyään suositella säännöllistä lääkitystä, vaan lääkitys suunnataan tarpeen mukaan niille koirille ja kissoille, joilla loisia todetaan. Poikkeuksena ovat pennut sekä tiineet narttukoirat ja narttukissat, jotka tarvitsevat kuitenkin loislääkityksen aina säännönmukaisesti.

Terveillä aikuisilla koirilla sisäloisia esiintyy Suomessa n. 5 %:lla koirista. Sisäkissoilla suolistoloisia on myös vähän, mutta ulkoilevilla ja saalistavilla usein runsaasti.

Tarpeettomia lääkityksiä vältetään, koska monet sisäloiset kehittyvät lääkkeille vastustuskykyiseksi samalla tavoin kuin resistentit bakteerit. Tarpeettomat lääkitykset kuormittavat myös ympäristöä. Lääkitys on kuitenkin tarpeellinen niille yksilöille, joilla loisia todetaan. Tällöin lääkitys kohdennetaan niihin loisiin, joita ulostenäytteestä löytyy.

Lääkitystarve selvitetään ulostenäytteen perusteella. Ulostenäytteet on suositeltava tutkia kahdesti vuodessa, äitienpäivän ja itsenäisyyspäivän tienoilla. Terveillä aikuisilla koirilla  tutkimusväliä voidaan harventaa, jos useammalla tutkimuskerralla ei todeta sisäloisia.

Näytteenotto: Ulostenäyte kerätään kolmelta eri ulostuskerralta ja säilytetään jääkaapissa tutkimukseen saakka. Ulostetta tarvitaan noin ruokalusikallinen per ulostuskerta ja näytteeksi pyritään keräämään maahan koskematon osa ulosteesta. Näytteet voi kerätä esimerkiksi kakkapusseihin tai kertakäyttöiseen pakasterasiaan. Jos perheessä on useampia koiria tai kissoja, voi näytteet kerätä 3 lemmikiltä samaan tutkimukseen – kuitenkin vain saman lajin näytteet yhteen (vain kissan tai vain koiran ulosteita). Ulostenäyte toimitetaan tutkittavaksi vastaanotollemme maanantaista torstaihin klinikan aukioloaikoina ilman ajanvarausta.

Ulostenäytteen tutkimus vastaanotollamme maksaa 17 euroa, sisältäen ns. flotaatiotestin tavallisimpien sisäloisten varalta. Mikäli näytteessä todetaan loisia, saat vastaanotoltamme ohjeistuksen käytettävästä loishäätövalmisteesta sekä mahdollisista muista toimenpiteistä (esimerkiksi tarvittava kodin puhdistus). Lisätietoa saat henkilökunnaltamme.

Laihdutusklinikka

Koira tai kissa on sopivassa kunnossa silloin, kun kylkiluut tuntuvat kevyesti painamalla, mutta eivät kuitenkaan selvästi näy. Kun lemmikkiä katsoo ylhäältä päin, lemmikin vyötärö on oltava erotettavissa.

Ylipaino on hyvin merkittävä lemmikkieläintä sairauksille altistava tekijä. Lihavuus altistaa lemmikkiä mm. tuki- ja liikuntaelimistön sairauksille, diabetekselle, virtsatieongelmille ja iho-ongelmille. Ylipaino korostaa myös jo olemassa olevien sairauksien oireilua (esim. nivelrikko). Ylipainosta on usein vaikea puhua, koska siihen saattaa liittyä syyllisyyden tunnetta. Usein painoa on myös yritetty jo kotikonstein pudottaa siinä onnistumatta.

Joskus ylipainon taustalla on muu sairaus. Tavallisimpina ylipainoa aiheuttavina sairauksina koirilla tavataan kilpirauhasen vajaatoimintaa sekä lisämunuaisten kuorikerroksen liikatoimintaa. Kissoilla ylipainoon liittyviä taustasairauksia on harvemmin. Ylipainoon liittyvät sairaudet on aina syytä selvittää ja hoitaa asianmukaisesti. Samalla keskitytään suunnitelmalliseen painon pudottamiseen.

Ensimmäisellä laihdutusklinikka-käynnillä tehdään aina perusteellinen terveystarkastus. Tärkeää on selvittää, mistä ylipaino johtuu. Käynnillä kartoitetaan eläimen päivittäistä ruokavaliota, ruoan laatua ja määrää. Ruokinnasta (määrä ja mitä ruokaa, myös herkut!) kannattaa pitää kirjaa jo ennen käyntiä. Usein terveystarkastuksen yhteydessä tutkitaan verinäytteitä ja/tai virtsanäyte, jotta saadaan lisätietoa mahdollisista ylipainon taustasairauksista tai siitä jo aiheutuneista ongelmista. Terveystarkastukseen kuuluu eläimen normaalipainon määrittely eli lopullisen tavoitepainon asettaminen.

Kun laboratoriotulokset ovat valmistuneet ja eläimen ruokavalio selvitetty, suunnitellaan lemmikille laihdutukseen sopiva ruokavalio. Ruokavalio pyritään aina räätälöimään yksilöllisesti: Jos eläin on tottunut syömään kuivamuonaa, kuivamuonalla on helppo toteuttaa myös laihdutusruokinta. Kotiruokaa syöneille jatketaan useimmiten ainakin osittain kotiruokaan perustuvaa ruokavaliota. Ruokavaliosta pyritään aina tekemään sellainen, että sen toteuttaminen on vaivatonta, eikä muuta rutiineita liiaksi. Yleensä tuki- ja liikuntaelimistön rasitus estävät liikunnan lisäämisen alkuvaiheessa. Liikuntaa voidaan pikkuhiljaa lisätä vasta, kun paino saadaan laskusuuntaan.

Kun ruokavalio ja välitavoitteet on asetettu, alkaa omistajalle haasteellinen osuus: ruokavaliosta on pidettävä järjestelmällisesti ja määrätietoisesti kiinni. Painoa seurataan vastaanotolla kuukausittain. Hoitajat kirjaavat tulokset ylös ja muutaman kuukauden jälkeen tarvittaessa korjataan ruokintasuunnitelmaa tai tavoitepainoa. Puhelinkontakti eläinlääkärin kanssa muutamaan otteeseen laihdutuksen aikana on useimmiten tarpeen. Joskus myös laboratoriotutkimuksia kannattaa uusia (esim. kilpirauhashormonien ollessa viitearvojen alarajoilla).

Määrätietoisella ja suunnitelmallisella laihduttamisella päästään yleensä erittäin hyvään lopputulokseen. Kun paino alkaa pudota, eläin piristyy, liikkuu aktiivisemmin ja ylipainoon liittyvät sairaudet saadaan helpommin hallintaan. Tällöin laihduttaminen on myös hyvin palkitsevaa ja tuo lisäaikaa lemmikin elämään.

Koira on sopivassa kunnossa silloin, kun kylkiluut tuntuvat kevyesti painamalla.